Peta tranša kredita

Bez autora
Sep 28 2010

Međunarodni monetarni fond odborio je petu reviziju stend-baj aranžmana, što omogućava Srbiji da povuče novu ratu kredita od 366,5 miliona evra. MMF je pozitivno ocenio doasadašnje rezultate srpskih vlasti i pozvao Srbiju da nastavi da ulaže napore na smanjenju budžetskog deficita.Ekonomska politika, potpomognuta stend-baj aranžmanom sa tom finansijskom institucijom, pomogla je da se ostvari umereni privredni oporavak u uslovima globalne finansijske krize. Ubrzane strukturne reforme u budućnosti pomogle bi srednjoročni privredni rašt i rast broja zapolsenih, što je u direktnoj vezi sa privlačenjem stranih investicija.

Peta tranša kreditaSrbiji odobreno povlačenje pete rate kredita od 366,5 miliona evra. MMF pozitivno ocenio petu reviziju aranžmana i pozvao Srbiju da nastavi sa naporima na smanjenju budžetskog deficita.

Međunarodni monetarni fond odborio je petu reviziju stend-baj aranžmana, što omogućava Srbiji da povuče novu ratu kredita od 366,5 miliona evra.

MMF je pozitivno ocenio doasadašnje rezultate srpskih vlasti i pozvao Srbiju da nastavi da ulaže napore na smanjenju budžetskog deficita.

U saopštenju MMF navodi se da je ekonomska politika, potpomognuta stend-baj aranžmanom sa tom finansijskom institucijom, pomogla da se ostvari umereni privredni oporavak u uslovima globalne finansijske krize.

Ubrzane strukturne reforme u budućnosti pomogle bi srednjoročni privredni rašt i rast broja zapolsenih, što je u direktnoj vezi sa privlačenjem stranih investicija, ocenjuje MMF.

Uprkos umerenom opravku, navodi MMF, inflacija je u Srbiji porasla u prethodnom periodu i to uglavnom zbog skoka cena prehrambenih prozvoda. Dodaje se da su srpske vlasti ipak na odgovarajući način vodile monetarnu politiku u skladu sa ciljanom inflacijom.

Dodaje se da je sada došlo vreme da se realizuje aranžman koji je dogovoren kao podrška ekonomskoj aktivnosti države i finansijskom sektoru u uslovima ekonomske krize.

"Snažna privrženost sprovođenju strukturnih reformi u oblasti poreske administracije, poslovne klime, privatizacije i restrukturiranja javnih preduzeća dodatno će ojačati privredni rast na srednje rokove i povećati perspektivu za zapošljavanja", navodi se u saopštenju MMF-a.

Prilikom nedavnog boravka delegacije Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji dogovoreno je da se sledeće godine plate i penzije povećaju u tri navrata - u januaru, aprilu i oktobru. Takođe, usklađen je Zakon o fiskalnoj odgovornosti, koji će se pred poslanicima naći na jesenjem zasedanju.

MMF je 15. maja 2009. godine odobrio Srbiji stend-baj aranžman, vredan oko tri milijarde evra, koji će trajati do aprila 2011. godine.

U dosadašnje četiri tranše Srbija je povukla oko 1,45 milijardi evra za jačanje deviznih rezervi, pri čemu je u okviru treće tranše povukla samo polovinu sredstava i 15 odsto četvrte tranše kredita.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik